24 uur per dag -- bel ons  0475-571883

 

Rouwbijen

 

Als een Pyreneese imker overlijdt, is het gebruikelijk dat een nabestaande al zijn bijen markeert met zwarte inkt. Elke bij wordt apart aangestipt. Een bijzondere en bovenal tijdrovende traditie.

Status vermist

 

Wat als iemand die je liefhebt op een dag niet meer thuiskomt? En vervolgens dagen, weken of soms jaren wegblijft? Naasten komen terecht in een regelrechte nachtmerrie. Nog naarstig op zoek naar hun dierbare, raken ze steeds verder verstrikt in een web van administratieve en financiële problemen. De roep om een officiële status voor vermisten wordt steeds groter.

Lees verder -->

Juridische haken en ogen

 

Slachtofferhulp Nederland helpt achterblijvers in deze zware tijd; van emotionele ondersteuning, praktische informatie en advies over (juridische) procedures tot aan hulp bij het aanvragen van bewindvoering. Dat laatste is volgens Lucienne Van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, essentieel in vermissingszaken. “Niet alleen kan een bewindvoerder veel administratieve en financiële zaken uit handen nemen. Het is eveneens een legitimatie voor alles wat er tijdens de periode van vermissing gebeurt. Mocht er een wetswijziging komen, dan moet deze zowel de belangen van achterblijvers als van vermisten behartigen; voor het geval iemand toch weer opduikt. En juist dát maakt het juridisch heel complex.”

 

 

Coulance niet vrijblijvend

 

SP-kamerlid Michiel van Nispen staat positief tegenover een vermistenstatus, maar plaatst ook kanttekeningen. “Wat het zo complex maakt, is dat je met heel veel verschillende partijen te maken hebt. En dan is de vraag: na hoeveel tijd krijg je zo’n status? Een half jaar is bijvoorbeeld nog steeds lang als je financiële problemen hebt.” Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is terughoudend. Hij vindt een aparte status juridisch te ingrijpend na een prille vermissing en wijst op de mogelijkheid van de bewindvoerder en de coulance vanuit instanties. “Coulance, dat is natuurlijk wel waar het om draait”, aldus Van Nispen. “Het is en blijft mensenwerk. We moeten instanties hier één op één op blijven aanspreken, maar er ook iets tegenover stellen als ze in gebreke blijven.”

 

 

Tekst: Marianna Wesselink